21.10.2022

Konutlarda 50 kW Değişikliği TBMM Komisyonunda Kabul Edildi


Konutlarda 50 kW Değişikliği TBMM Komisyonunda Kabul Edildi

17 Ekim 2022 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen torba kanun teklifine göre konutlarda güneş enerjisi yatırımlarında gelir vergisi muafiyetinin kapsamı genişliyor.

Yapılan düzenlemede konutlarda 50 kW kapasitesine kadar olan güneş enerjisi santrallerinde üretilen fazla elektriğin şebekeye satışında gelir vergisinden muafiyet sağlanacak.

Siteler ve Home Office Çalışanları da Faydalanacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Dairesi Başkanı Mustafa Çalışkan komisyon yetkililerine teklif görüşmeleri sırasında konunun gerekçesi ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Çalışkan yaptığı değerlendirmede sitelere vurgu yaparak, sitelerdeki asansör, hidrofor ve çevre aydınlatması gibi ortak kullanım alanlarından dolayı yüksek elektrik tüketimine dikkat çekerek asgari olarak 50 kW’lık güneş enerji sisteminin bu tüketimi ancak karşılayabileceğini belirtti.

50 kW kurulu güçteki bir güneş enerji santralinin de yaklaşık olarak 50 bin ABD Doları ile yapılabileceğinin altını çizen Çalışkan, bu büyüklükteki bir elektrik üretim tesisinin de yıllık bazda 60-65 bin kilovat-saat (kWh) elektrik üretimi yaparak sitenin ihtiyaç duyacağı elektriği karşılayabileceğini vurguladı. Mustafa Çalışkan ayrıca sitedeki bu kurulumlarda da üretim fazlası şebekeye satışta da bir üretim kısıtının olmadığını da sözlerine ekledi.

Ayrıca giderek çoğalan bir çalışma şekli olan “home office” yani konutları çalışma alanı olarak kullanan kişilerin de bu muafiyetten yararlanacağı da Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay tarafından belirtildi.

İlgili İçerikler